Thursday, September 2, 2010

Ramadhan yang tiada ruh

Hari ini 23 Ramadhan. Sudah berlalu 2/3 ramadhan.Kalaulah dibuat analogi nya, kita hampir-hampir ke garisan akhir yang akan menentukan menang atau kalah.Sudah semestinya kita sudah berangan-angan untuk menang, sambil memeluk erat piala kemenangan.Tertarik dengan artikel dari Us Hasrizal, tentang analoginya akhir ramadhan dengan masa kedua bola sepak.Amat menarik sekali.

5 hari lalu, apa yang berlaku kepada saya adalah mengecewakan.Tak tahu kenapa tahun ni amat malas dan tidak teruja untuk menikmati saat-saat Ramadhan. Malas yang amat-amat, tiada tolok bandingnya. Berbanding suamiku yang bersemangat, menikmati saat-saat ramadhan dengan perasaan rindu, maluuu amat diri ini. Terasa kerdil diri di sisi Allah taala.

Mulalah berfikir yang merapu. Kenapa ya jadi macamni? Letih sebab anak-anak ke? Kerja kat sekolah banyak ke? Cuaca panas sangat? Hehe, semua nya nak menyalahkan benda lain. Tak ingat-ingat nak muhasabah diri, benda lain yang disalahkan.

Sedang enak-enak meletakkan kesalahan pada makhluk-makhluk lain, tiba-tiba terlintas di benak saya lagu Bangau oh bangau. Ini adalah perkongsian yang menarik ketika saya menyertai program SPIES belia di Kem Bina Semangat, Kuala Kubu Bharu. Part ini adalah sebahagian cara bagaimana kita nak jadi seorang yang pro aktif.

Fasi meminta salah seorang menyanyikan lagu bangau oh bangau. Maka berdendanglah kami dengan penuh semangat tanpa menghiraukan suara-suara yang buruk tune nya =)
Jom, 1,2 go...

Bangau oh Bangau
Kenapa engkau kurus
Macam mana aku tak kurus
Ikan tidak timbul
ikan oh ikan
Kenapa engkau tidak timbul
Macam mana aku nak timbul
Rumput panjang sangat 2x
rumput oh rumput
Kenapa panjang sangat
Macam mana aku tak panjang
Kerbau tak makan aku2x
kerbau oh kerbau
Kenapa engkau tak makan rumput
Macam mana aku nak makan
Perut aku sakit2x
perut oh perut
Kenapa engkau sakit
Macam mana aku tak sakit
Makan nasi mentah2x
nasi oh nasi
Kenapa engkau mentah
Macam mana aku tak mentah
Kayu api basah2x
kayu oh kayu
Kenapa engkau basah
Macam mana aku tak basah
Hujan timpa aku2x
Hujan oh hujan
Kenapa engkau timpa kayu
Macam mana aku tak timpa kayu
Katak panggil aku2x
Katak oh katak
Kenapa engkau panggil hujan
Macam mana aku tak panggil
Ular nak makan aku2x
Ular oh ular
Kenapa engkau kau nak makan katak
Macam mana aku tak makan katak
Memang makanan aku2x

Alhamdulillah, selesai kami melagukan lagu ini fasi menerangkan, selain dari ular kesemua makhluk-makhluk lain adalah tidak bertanggungjawab, suka menyalahkan orang lain. Kurus dikatakan ikan tak mahu timbul, ikan dikatanya rumput panjang sangat dan pelbagai lagi contoh yang enak-enak menyalahkan orang lain. Mujur ada si ular yang mahu bertanggungjawab atas tindakannya. Begitulah sebenarnya orang mu'min, harus menyalahkan diri sendiri sebelum menuding jari kepada orang lain. So kesimpulannya, dengan rela hati saya mengakui dan mengatakan pada diri saya ,"semua berpunca dari saya sendiri. Saya yang malas tak mau cari ubat kepada rasa malas dan info kelebihan ramadhan...huhu"

Hari ini, alhamdulillah saya sudah boleh senyum separa lebar. Allah izinkan jua mengecapi betapa ni'matnya berada di celahan saat-saat si ramadhan. Berkat, menyanyikan lagu bangau dan oleh sebab malu teramat pada suamiku, dan semestinya dengan izin yang maha Esa, saya gagahkan semua kudrat. Mengharungi malam-malam terakhir bulan ramadhan dengan penuh dedikasi. Terima kasih Allah taala. Baik benar Allah terhadap saya. Ramadhan bakal pergi, tidak banyak, sedikit saja lagi. Jom, sama-sama memeriahkan malamnya. Kita kaut segala pahala-pahala yang di ganjarkan. Untung-untung bertemu si laila al qadr, pahala amalannya menyamai 1000 bulan. Wahhh, berbaloi-baloi.

RAMADHAN KAREEM.KULLU 'AAM WA ANTUM ILALLAHI AQRAB WA 'ALA TO'ATIHI ADWAM WA 'AN MA'SIATIHI AB'AD...

No comments:

Post a Comment